Brandalama
Lashing yük sabitleme hizmetinde brandalama bir koruma hizmeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle yük sabitleme işlemi öncesinde brandalama işlemi yapılmaktadır. Brandalamanın esas amacı malların her türlü olumsuz çevresel koşullar ve hava koşullarına karşı korunmaktır. Bu yüzden de ürünün sağlıklı bir şekilde istenilen noktaya erişebilmesi için brandalama, ihmal edilmemesi gereken önemli bir uygulamadır. Özellikle de deniz aşırı paketlemenin de bir parçası olan brandalama kar, fırtına, aşırı yağış ve aşırı sıcak havalara karşı önemli bir koruma mekanizması geliştirmektedir. Yük sabitleme kadar önemli olan brandalama malın uzun süre korunmasını sağlar.
Brandalama işlemi yapılan malların su ve güneşten etkilenmesi mümkün değildir. Denizyolu ticaretinde özellikle yük gemilerinin açıkta kalan ve konteynersız olan ürünlere doğrudan uygulanan bir yöntemdir. Bu brandalama modeli o kadar sağlam ve kullanışlı bir modeldir ki ürünler devrilip denize düşse dahi sudan etkilenmezler.
Lojistik faaliyetlerinde sıklıkla kullanılan brandalama işleminde kullanılan iki çeşit brandalama modeli bulunmaktadır. Bunlar;
AÇIK YÜK BRANDALAMA MODELİ
Açık yük brandalama modeli gemilerin açıkta kalan kısımlarındaki malların korunması amacıyla uygulanan brandalama modelidir. Bu modelde esas alınan nokta, ürünün oldukça dış etkenlerden etkisini azaltacak kalitede bir brandalama hizmeti sunmaktır. Sadece gemiler değil aynı zamanda tırların da açık kısımlarında sıklıkla tercih edilen brandalama sistemidir. Kırılma, aşınma, kopma, çatlama ve yırtılma gibi dış etkenlerden korunmaktadır.
TAŞMALI BRANDA MODELİ İLE BRANDALAMA
Open Top Branda olarak da bilinen taşmalı brandalama, tır ve konteynerların üst kısımlarının taşmasından kaynaklanan zorunlu brandalama modelidir. Ancak deneyimli bir ekip tarafından brandalama işleminin yapılması önemli ölçüde ürünün sağlık bir şekilde transferinin sağlanması için hayati öneme sahiptir. Brandanın gergin oluşu, kalınlığı ve sağlam kalitede bir branda kullanımı oldukça önemlidir.